1. Ontstaan van IJsland
IJsland is ongeveer 16 tot 17 miljoen jaar oud. Het is ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan door een vulkanische uitbarsting in de Atlantische oceaan. Het is lang een onbewoond eiland geweest. Het is ontdekt door de Griekse koopman Pytheas, die op een boottocht was en noemde het eiland Thule.

2. Typen vulkanisme
IJsland kent een aantal verschillende vulkanen namelijk de:
- Stratovulkaan, een vulkaan die hoog en kegelvormig is en die gevormd is door gestolde lava. De vulkanen zijn best steilen en barsten regelmatig explosief uit. Op IJsland zijn de meesten bedekt met ijs.

- Schildvulkaan, een vlakke vulkaan die boven hot spots en mid-oceanische ruggen groeit, dus op IJsland komt het veel voor. Daarnaast is het een vulkaan die niet vaak explosief uitbarst

- Caldera, een grote komvormige krater gevormd door vulkanische activiteit die is ontstaan door het instorten van het dak van de magmakamer. In de krater ontstaan nieuwe stratovulkanen.

3. Drie gesteente hoofdgroepen
De drie gesteente hoofdgroepen zijn stollingsgesteenten, sedimentgesteenten en metamorfe gesteenten. Stollings- of magmatische gesteenten komen het meest voor in IJsland, dit zijn gesteenten die zijn ontstaan door stolling van lava (aan het aardoppervlak) of magma (onder het aardoppervlak). Sedimentgesteenten zijn gesteenten die ontstaan wanneer verweringsmateriaal of organische resten zich ophopen en in de grond wegzakken, hier komt veel druk op waardoor er sedimentgesteente wordt samengeperst. Sedimentgesteenten komen in IJsland minder vaak voor, dit komt doordat IJsland nog vrij jong is. Metamorfe gesteente komt niet voor in IJsland.

7. Energie IJsland
IJsland wekt 66% aan geothermische energie op (2009). Daarnaast wordt 19% van de energie opgewekt door waterkracht en al het overige wordt opgewekt door fossiele brandstoffen. Het proces om geothermische energie op te wekken werkt in 3 stappen:
- Verzamelen en bewerken van de hete stoom uit boorgaten
- Het oppompen en verwarmen van koud water
- Het opwekken van elektriciteit
Als je de stoom mengt met het water uit de boorgaten, gaat dit via een pijp naar het scheidingsstation. Daar wordt de stoom verwarmt en gaat naar een stoomturbine waar de stroom wordt opgewekt.

8. Vorming ijskappen
IJskappen en gletsjers worden gevormd door de opstapeling van sneeuw. Doordat sneeuw zich blijft opstapelen neemt de druk toe waardoor het wordt samengeperst. Dit creëert een dichte sneeuwlaag die firn wordt genoemd. Na enige tijd wordt de firn zo samengedrukt dat het veranderd in ijs. En zo ontstaat een IJskap.

10. Gevolgen klimaatverandering IJsland
Door de opwarming van de Aarde zijn er op IJsland ook gevolgen. Het grootste gevolg is het smelten van gletsjers. Er wordt voorspelt dat over 100 jaar alle gletsjers in IJsland gesmolten zijn. Dat is een groot probleem want IJsland bestaat voor 11% uit gletsjers en die bevatten circa 3600 km³ water, zodra dit smelt zal de zeespiegel met ongeveer 1 cm stijgen.
